На Полтавщині обговорили формат адміністративно-територіального устрою області

У обговоренні формату адміністративно-територіального устрою Полтавської області взяли участь посадовці, представники депутатського корпусу та громадськості районів, що мають увійти до об’єднаного Лубенського району. Серед учасників – голова Хорольської районної ради, представниця «Солідарності» Віра Мартюк.

«Згідно з методикою, затвердженою Мінрегіоном, на території Полтавщини пропонується, об’єднавши існуючі райони, створити 4 округи.  Хорольський район запропоновано приєднати до Лубенського», – повідомила Віра Мартюк.

Питання викликало жваве обговорення, оскільки стан автомобільних доріг у районах, невирішені проблеми із забезпеченням регулярних автобусних маршрутів значно ускладнять сполучення із перспективним районним центром. Окрема проблема – незавершеність адміністративної реформи первинного рівня (щодо створення об’єднаних громад), невизначеність у розподілі повноважень між громадами та районами, невпорядкованість чинного законодавства та наявність невирішених проблем при реформі вторинної ланки медицини, на госпітальних округах якої, власне, і планується провести адмінреформу районного рівня.

«Хорольський – район економічно спроможний, його бюджет у кілька разів більший ніж бюджет Лубенського району. У районному центрі (місті Хоролі) розташовано ряд установ та організацій, працівники яких мають досить високий рівень кваліфікації, районна лікарня надає широкий спектр медичних послуг високої якості та, що характерно, в ЦРЛ відсутні проблеми, характерні для інших районів – дефіцит кадрів та низька завантаженість відділень. Враховуючи вищезазначене, ми з колегами – головою Хорольської РДА Ларисою Звірко, першим заступником голови РДА Сергієм Абрамовим та головою Хорольської міської ради Сергієм Волошиним – висловили переконання, що Хорольський район не готовий до приєднання до Лубенського. Доцільно за прикладом Пирятинського району розглянути питання про формування Хорольського району із приєднанням до нього сусідніх районів, для яких дана модель об’єднання буде більш обґрунтованою», – прокоментувала голова Хорольської районної ради, представниця «Солідарності» Віра Мартюк.